Nye kommentarer
  Kategorier

  Blodprop i lungen

  Blodprop i lungen
  En blodprop i lungen kan komme, når størknet blos sætter sig fast i et blodkar i lungen. Blodproppen kan komme ved, at der er et blodkar i lungen, der er beskadiget eller at en blodprop er vandret med blodet fra f.eks. benet og herefter sat sig fast i lungen. En blodprop i lungen kaldes for en lungeemboli og kan være meget farlig. Der kan være stor forskel på hvor alvorlig en lungeemboli er, afhængigt at om det er en stor eller lille blodprop. Små blodpropper giver måske ingen eller få symptomer, hvorimod store blodpropper i lungen kan være dødelige.

  Blodproppen kan være dannet et andet sted i kroppen
  Det sker ofte, at blodproppen er opstået et andet sted i kroppen, hvor den har løsrevet sig og er vandret med blodet rundt i kroppen, hvorefter det størknede blod kan sætte sig så fast i blodkarrene i lungen. En blodprop i lungen kan derfor tit en forværring af en anden sygdom.

  Faktorer der øger risikoen for en blodprop i lungen
  Det er de samme faktorer, der er med til at øge risikoen for at få en blodprop både i benet, lungen og hjertet. F.eks. længere tids inaktivitet hvis man er sengeliggende eller sågar sidder helt stille i et fly eller bus. Dette skyldes, at venepumperne normalt sender blodet tilbage til hjertet fra benene, men de kan kun fungere, når man bevæger benet. Andre faktorer som anden sygdom, alder, rygning, overvægt osv. spiller også ind.

  Hvad er symptomerne på en blodprop i lungen?
  Helt små blodpropper i lungerne er sjældent forbundet med symptomer, men store blodpropper i lungerne kan være dødelige og indtræffe helt pludseligt. Nogle af de hyppige symptomer er, at personen blegner og sveder, mister bevidstheden uden puls eller kan få hjertestop. Dette er meget akut og kan være dødeligt efter meget kort tid.

  Hvordan kan en blodprop i lungerne diagnosticeres?
  Man laver typisk et hjertekardiogram, hvis der er mistanke om en lungeemboli. Man laver også blodprøver, tjekker iltindholdet i blodet samt tager et almindeligt røntgenbillede.

  Sådan behandler man en blodprop i lungen
  En stor blodprop skal behandles med medicin eller en akut operation på en kirurgisk specialafdeling. Ved en kirurgisk operation vil man forsøge at fjerne blodproppen. Er blodproppen af mindre akut karakter kan man behandle den med blodfortyndende medicin (streptase). Mindre blodpropper i lungen vil ofte forsvinde af sig selv. Hvorefter forebyggelse mod nye er vigtige.

  Hvilke konsekvenser kan en blodprop i lungen få?
  En mindre blodprop i lungen vil ofte ikke medføre varige mén af væsentlig betydning men store blodpropper i lungen kan være dødelige.

  læs mere om de enkelte typer af blodprop her

  Skriv et svar

  Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

  *


  *

  Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>