Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Blodprop i ben og lunger

Video title

YYMMDD Author/Uploaded by

En række danskere rammes hvert år af en blodprop i de dybe vener i benet. Hvis blodproppen ikke bliver behandlet, kan den sprede sig og give alvorlige komplikationer. I denne film fortæller Natasha om, hvordan blodproppen har påvirket hendes liv.

En række danskere rammes hvert år af en blodprop i de dybe vener i benet. Hvis blodproppen ikke bliver behandlet, kan den sprede sig og give alvorlige komplikationer. I denne film fortæller Natasha om, hvordan blodproppen har påvirket hendes liv.

En blodprop i benet (dyb venetrombose, DVT) eller i lungen (lungeemboli) er en tilstopning af en blodåre i de dybe vener i benet eller lungen. Det kan være en alvorlig sygdom, der kræver behandling for at undgå varige skader. Kender man symptomerne, er der gode muligheder for effektiv behandling, så man kan blive rask og leve et normalt liv.

Årsager 

En hyppig årsag til en blodprop er manglende eller nedsat bevægelse af benene gennem længere tid. Dette kan f.eks. skyldes, at man har gennemgået en større operation eller er syg på anden måde. Når blodet ikke bliver ført ordentligt rundt, øger det risikoen for blodprop i de dybe vener i benene. Andre medvirkende årsager kan være behandling af forskellige kroniske lidelser, langvarig flyrejse, østrogenbehandling eller p-piller, en række kræftsygdomme og forskellige arvelige defekter i kroppens koagulationssystem. Dele af en blodprop i benet kan også rive sig løs og strømme med blodet til lungerne, hvor de kan sætte sig fast som en blodprop i lungen. 

 

Symptomer 

Symptomer på blodproppen afhænger af, om proppen primært sidder i benet eller i lungen. Ved en blodprop i benets vener vil man typisk opleve, at: 

 • Benet hæver, gør ondt og spænder.  
 • Benet er rødt og varmt med øget venetegning  

 

Alt efter hvor blodproppen sidder, kan det være foden, underbenet eller hele benet, der udviser symptomer. I nogle tilfælde kan man opleve ganske få eller ingen symptomer.

 

Symptomer på blodprop i lungerne kan variere meget afhængigt af størrelsen på blodproppen og på placeringen. De typiske symptomer på blodprop i lungen er: 

 • Åndenød 
 • Hurtig vejrtrækning 
 • Hurtig puls 
 • Smerter i brystet 
 • Angst 
 • Blodigt opspyt 
 • Besvimelse 

  

I sjældne tilfælde kan blodproppen i lungen være så stor, at tilstanden kan blive livstruende inden for få minutter eller timer.

 

Ring straks 1-1-2, hvis der opleves symptomer på en blodprop i lungen, da hurtig lægehjælp er påkrævet. 

  

Undersøgelser 

Ved symptomer på DVT udføres en blodprøve (d-dimer). Her måler lægen aktiviteten i koagulationssystemet i venerne. Alt efter resultatet kan man blive tilbudt en ultralydsscanning af benet for at stille den endelige diagnose.

 

Hvis man har symptomer på en blodprop i lungen, vil man, med mindre situationen er meget akut, også måle en d-dimer. Alt efter resultatet kan man blive tilbudt en CT-scanning eller en lungeskintigrafi, hvor lægen kan se blodproppen i lungen. 

 

Behandlinger 

Der er gode muligheder for behandling, hvis man får en blodprop i ben eller lunge. Man vil typisk blive behandlet med blodfortyndende medicin. Behandlingen forhindrer blodproppen i at brede sig og forbygger nye blodpropper. I svære tilfælde, hvor DVT blodproppen sidder i de store bækkenvener, kan man få blodfortyndende medicin lokalt i benet. Hvis blodproppen i lungen er så stor, at tilstanden er livstruende, bliver man behandlet akut med blodpropopløsende medicin. I meget sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne blodproppen med operation.

 

Den videre behandlingsstrategi afhænger primært af risikoen for tilbagefald. Vurderes risikoen for en fornyet blodprop at være lille vil man typisk behandle med blodfortyndende medicin i 3-6 måneder. Vurderes risikoen for en fornyet blodprop derimod at være stor vil man ofte overveje at behandle med blodfortyndende medicin langvarigt. Har man haft >1 tilfælde af DVT og/eller lungeemboli, vil man stort set altid behandle langvarigt.  

 

Hvad kan jeg selv gøre 

Udover medicinsk behandling kan du selv gøre en del for at forebygge blodprop i ben og lunge : 

 • Dyrk motion  
 • Brug støttestrømper f.eks. ved flyrejse
 • Undgå at sidde stille i længerevarende perioder f.eks. ved flyrejse  

Hør Dorthe Svenstrup Møller, overlæge, Regionshospitalet Viborg, forklare om blodprop i de dybe vener